Harmonieorkest


Sinds de oprichting in 1931 heeft Kunst Veredelt zich ontwikkeld tot een volwaardig, 60-koppig harmonieorkest. Onder leiding van de huidige dirigent, Pieter Meersseman, die in 2021 het stokje overnam, slaagt het orkest er keer op keer in om ambitieuze projecten op poten te zetten.


Het repertoire is gevarieerd en omvat een breed scala aan genres, waaronder klassieke muziek, symfonische blaasmuziek, jazz, bigband, filmmuziek, popmuziek en andere arrangementen voor harmonieorkest.


Sinds 2019 is het orkest ook opgenomen in de afdeling "Uitmuntendheid". Het behaalde toen de 1ste prijs met onderscheiding tijdens de Vlamo-evaluatieconcerten.Wat doet het harmonieorkest?

1 repititie per week

Ma

Di

Wo

Do

Vr

Za

Zo

10u15   tot    12u

---->

Cultuurfabriek

Kortrijkstraat 4 Ingelmunster

2 grote concerten per jaar

1

2

Groot voorjaarsconcert

Kleiner najaarsconcert

4 à 5 kleinere optredens per jaar

1

2

3

4

of

5

    vb

 • Optreden tijdens de Cityrun
 • BBQ-concert
 • Stapoptreden tijdens de braderie
 • ...

Pieter Meersseman

ONZE DIRIGENT

Pieter Meersseman, onze getalenteerde dirigent sinds 2021, studeerde aan het Conservatorium van Antwerpen percussie. Al tijdens zijn studies kreeg hij de kans om als freelance muzikant op te treden en was zo actief in o.a. Het Vlaams Radio-orkest, De Filharmonie, Het Orkest van de Koninklijke Muntschouwburg Brussel en het Kamerorkest voor Vlaanderen, maar ook in de hafabrawereld bij Brassband Willebroek, Metropole Brass Band en Festival Brassband. Tussen 2000 en 2011 en opnieuw sinds 2017 bezet hij een vaste plaats als slagwerker en bastrombonist in The Golden Symphonic Orchestra, het begeleidingsorkest van Helmut Lotti.


Verder vatte Pieter bij Vlamo de directie-cursus aan die hij met Grote Onderscheiding afsloot in 2005. Om zich nog verder te vervolmaken in het dirigeren, ving hij in 2005 hafabradirectie studies aan bij Hardy Mertens aan het Conservatorium van Tilburg (NL).


Met zijn muziekverenigingen behaalde hij er onder meer Provinciale en Nationale Vlamo-titels in Eerste en Tweede Afdeling in 2009 en 2011. Sinds 2019 dirigeert hij ook bij Harmonie de Lustige Vrienden in Oeselgem.


De tijd die hij dan nog over heeft, spendeert hij iedere zondagmiddag na de repetitie met veel plezier aan onze bar, waar je hem steevast kan terugvinden met een goedgevuld glaasje Ricard!

Wil je meespelen bij het harmonieorkest?

contacteer ons

i

dirigent

Pieter Meersseman

pieter@kunst-veredelt.be

algemene informatie

info@kunst-veredelt.be

speelveugels


De jongste muzikanten onder ons spelen mee bij het jeugdorkest, de Speelveugels. Deze jongste telg van de harmonie werd in 1995 onder impuls van enkele bestuursleden en de toenmalige dirigent opgericht. 


Het jeugdensemble probeert de jonge, startende muzikanten wegwijs te maken in het musiceren in groepsverband en laat hen meteen podiumervaring opdoen, op hun eigen tempo en en niveau. Het wil de muzikale uitlaatklep zijn voor onze jeugd waarbij het groepsgevoel centraal staat. Ook bij het jeugdorkest staat Pieter Meersseman aan het roer.

Wat doen de speelveugels?

1 repititie per week

Ma

Di

Wo

Do

Vr

Za

Zo

---->

8u45   tot   10u15

Cultuurfabriek

Kortrijkstraat 4 Ingelmunster

3 à 4 optredens per jaar

1

2

3

of

4

 • musical 'OINK' i.s.m. Taptoni
 • Brielstroate i.s.m. jeugddienst Ingelmunster
 • ...

Wie zoeken we?

houtblazers

dwarsfluit, hobo, klarinet, saxofoon, fagot

koperblazers

trompet, hoorn, trombone, tuba, bas

slagwerkers

niet-slagwerkers

viool, piano, gitaar, accordeon of cello

Speel je dwarsfluit, fagot, trompet, klarinet, hoorn, saxofoon, trombone of tuba, dan kun je later zonder problemen in het groot orkest spelen.

geen eigen instrument?

Het Jeugdorkest Ingelmunster stelt voor geïnteresseerde en toekomstige leden ook degelijke instrumenten te huur als er geen instrument van de academie meer beschikbaar zou zijn. 

samen musiceren

Speel je ook al een tijdje een instrument, maar ben je het beu om altijd alleen op je kamer enkel de lesjes voor de muziekschool te spelen?


Dan zijn de Speelveugels zeker iets voor jou: een groep vrienden die samen hippe muziek spelen op hun fluit, hobo, piano, gitaar, trompet...

op de pupiter

Filmmuziek

Moana, Frozen, Coco, Disney...


Pop- en Rockmuziek

Muse, Pharell Williams, Camille...


maar ook Educatieve muziek

activiteiten

Naast muziek spelen houden we geregeld leuke activiteiten zoals een filmavond, pretpark, paintball, kerstfeestje, casinoavond...


Speelveugels worden vaak vrienden voor het leven! Niet twijfelen... gewoon doen!

benieuwd naar wat sfeerbeelden?

Meer info?

Algemene coördinatie

Sien Mestdagh

sien@kunst-veredelt.be

Artistieke leiding

Pieter Meersseman

pieter@kunst-veredelt.be

Muziekkamp


Elk jaar organiseert Kunst Veredelt in samenwerking met de gemeente Ingelmunster en muziekschool Art'iz een heus muziekkamp. Tijdens dit muziekkamp maak je kennis met alle mogelijke vormen van muziek: zingen, dansen, ritme- en klankspelletjes, eigen instrumenten maken, echte instrumenten uitproberen … We bezoeken ook de repetitieruimte van een orkest, waar je leert hoe je op al de instrumenten moet blazen, tokkelen of slaan. Er is meestal ook uitstap met de trein en de laatste dag sluiten we af met een miniconcertje.

drumband


Het zware geschut vind je bij onze drumband. Deze groep ritmische muzikanten loopt steevast voorop bij stapoptredens. Je hoort ze dan ook al van ver aankomen. Ze zijn ook graag geziene gasten op tal van andere evenementen waar ze telkens weer spektakel en ambiance weten te brengen.


Met Kristof Wanzeele heeft de groep een gedreven en getalenteerde dirigent in huis. Hij brengt een evenwichtige mix van ritmische, technischere stukken en melodische werken. 


Boven alles is de drumband een hechte groep kameraden met een passie voor "hits" en "beats". Samen vormen ze een dynamisch en energiek collectief dat elk optreden onvergetelijk maakt.

Wat doet de drumband?

1 repititie per week

Ma

Di

Wo

Do

Vr

starters

Zaterdag

16u30  tot  17u30

---->

gevorderden

17u30  tot  18u30

---->

Zo

Cultuurfabriek

Kortrijkstraat 4 Ingelmunster

3 à 4 optredens per jaar

1

2

3

of

4

    vb

 • Brielstroate i.s.m. jeugddienst Ingelmunster
 • Stapoptreden tijdens de braderie
 • Concert in de evenementenhal
 • ...

Kristof wanzeele

ONZE dirigent

Met Kristof heeft de drumband een rasechte slagwerker als dirigent. Hij volgde zijn opleiding aan de muziekacademie van Izegem en speelde bij talloze orkesten, waaronder de Koninklijke Philharmonie Ingelmunster en de Koninklijke Stadsfanfaren Izegem. Daarnaast trad hij als drummer op met vele bands en is hij nog steeds de vaste drummer van de covergroep YiP.


Sinds 2023 speelt Kristof als slagwerker mee bij de harmonie. Toen de drumband in 2024 na een korte tussenperiode opnieuw opgestart werd, bleek Kristof, dankzij zijn ervaring als drumbandinstructeur, de geknipte kandidaat om dit in goede banen te leiden. Hij werkt hierbij samen met Kasper Dumoulin, die de opleiding van de starters op zich neemt.


Kristof is dus vooral gepassioneerd door alles wat met drums en beats te maken heeft. In zijn vrije tijd kan je hem ook soms op zijn koersfiets tegenkomen.

Wie zoeken we?

Heb je gevoel voor ritme?

Trommel je overal met je vingers? Dans je moeiteloos mee op de gekste beats?

Zit je boordevol energie?

Heb je zin om je eens goed uit te leven, eens volledig los te gaan?

Wil je in groep muziek spelen?

Lijkt het je leuk om terecht te komen in een groep kameraden? Zie je het zitten om samen met hen op te treden?

wat heb ik nodig?

Alle muziekinstrumenten zijn in ons repetitielokaal aanwezig. Je hoeft dus geen instrument te kopen of te huren om bij de drumband mee te spelen. Voor starters stelt Kunst Veredelt een Practice Pad ter beschikking om thuis te kunnen oefenen. Dit is volledig gratis. We vragen enkel een kleine waarborg. 

Muzikale kennis is niet vereist!

Volg je al slagwerk in de muziekschool?

Super! Jij kan meteen aansluiten bij de gevorderden. De drumband is trouwens de ideale plek om je ritmisch talent nog verder te ontwikkelen.


We spelen trouwens ook stukjes met melodisch slagwerk! Waarom wacht je nog op?

Leuk en volledig gratis

Meer info?

i

dirigent en algemene coördinatie

Kristof Wanzeele

kristof.wanzeele@telenet.be

opleiding starters

Kasper Dumoulin

kasper.dumoulin.2003@gmail.com

algemene informatie

info@kunst-veredelt.be